News & Events

Evenement

Nieuwsbericht

 • 24.09.2019

  Nieuw boek "90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde" nu beschikbaar!

  Een helder antwoord op 90 concrete vragen rond goede zorg bij ongeneeslijke ziekte, palliatieve zorg, voorafgaande zorgplanning en beslissingen aan het levenseinde, gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 20 jaar. Dat is wat het nieuwe boek "90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde, een gids voor patiënten, mantelzorgers, familieleden en zorgprofessionals" tracht te bieden.
 • 30.08.2019

  Mantelzorg in een palliatieve zorgsituatie: interview met Maarten Vermorgen

  Collega-onderzoeker Maarten Vermorgen, die aan een doctoraat werkt binnen het Integrate-project, onderzoekt de rol en de ervaringen van mantelzorgers die zorgen voor een persoon met een chronische en levensbedreigende ziekte. Hij werd geïnterviewd door Steunpunt Mantelzorg over mantelzorg in een palliatieve zorgsituatie: "De unieke positie van mantelzorgers als ‘kenner van de patiënt’ wordt nog onvoldoende benut.”
 • 02.07.2019

  VUB, UGent en KU Leuven willen iedereen betrekken in palliatieve zorg

  BRUSSEL – De Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en KU Leuven starten een ambitieus project om de bestaande kennis en kunde in de samenleving te verbeteren rondom het omgaan met ernstige ziekte, mantelzorg, dood, en verlies. Volgens de onderzoekers is palliatieve zorg een verantwoordelijkheid van iedereen en niet alleen van professionele zorgverleners, zoals artsen en verpleegkundigen.
 • 14.06.2019

  Familie meer betrokken bij levenseindebeslissingen bij dementie

  Dutch text only - Bij meer dan de helft van de mensen met dementie gaat een medische beslissingen vooraf aan het overlijden. In veel gevallen gaat het om het opvoeren van de pijn- en symptoombestrijding. Maar ook het stopzetten van levensverlengende behandelingen met de dood tot gevolg gebeurt nu vaker dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van 1998, 2007 en 2013 die onderzoekers van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) analyseerden.
 • 17.04.2019

  PERSBERICHT - Artsen en verpleegkundigen positief tegenover levenseindebeslissingen rond geboorte

  Dutch text only - Vlaamse zorgverleners op neonatologie vinden levenseindebeslissingen aanvaardbaar bij ernstige (aangeboren) afwijkingen, zelfs als deze beslissingen buiten het bestaande wettelijk kader vallen.
 • 15.04.2019

  Textbook of Palliative Care

  We are proud to present the very first textbook on Palliative Care, edited by our own professor Lieve Van den Block
 • 12.03.2019

  Podcast with Luc Deliens

  In this 20-minute podcast, professor Luc Deliens expresses his views on the Swiss National Research Programme NRP 67 "End of life" research results
 • 08.03.2019

  International Women's Day 2019

  Meet the inspirational women at the forefront of improving end-of-life care!
 • 21.02.2019

  PERSBERICHT - VUB-studie benadrukt unieke positie vrijwilligers in palliatieve zorg

  Dutch tex only - Vrijwilligers 'zijn er' en schakelen tussen professionals, patiënten en familie