Interview met prof. Luc Deliens over hoe te rouwen en anderen te helpen rouwen tijdens deze moeilijke periode

08-04-2020

De genomen anti-corona-maatregelen zorgen ervoor dat ook begrafenissen en afscheidnemen anders verlopen dan normaal, wat de verlieservaring en het rouwproces van nabestaanden nóg moeilijker maakt. Toch zijn er veel manieren om elkaar te ondersteunen in deze moeilijke tijden, zegt gezondheidswetenschapper Luc Deliens in VUB Today.

Luc Deliens is als hoogleraar palliatieve zorg onderzoek verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent, en het interdisciplinair Expertisecentrum Compassionate Communities van de VUB. VUB Today vroeg hem om advies over hoe te rouwen en anderen te helpen rouwen tijdens deze moeilijke periode.

1. Probeer zo veel mogelijk beslissingen te bespreken voor iemand sterft

Bespreek levenseindebeslissingen met de persoon met coronaklachten en bespreek de voorkeuren voor hospitalisatie en ingrijpende medische beslissingen met de huisarts. Volg de medische toestand goed op en spreek af welke naasten op de hoogte worden gehouden en wie wordt uitgenodigd als het sterfmoment nabij is. Probeer ook aanwezig te zijn bij het overlijden. Bewust afscheid kunnen nemen van iemand die gaat sterven is belangrijk en geeft ook kracht na het overlijden.

2. Laat je na het overlijden zo veel mogelijk adviseren bij praktische zaken, bijvoorbeeld door een begrafenisondernemer

De voorbereiding van een begrafenis is ingewikkeld, vraagt veel tijd en moet ook zorgvuldig gebeuren. Spreek met vrienden of familie af om het werk te verdelen, maar ook om elkaar emotioneel te ondersteunen. Aarzel niet om hulp te vragen.

3. Draag goed zorg voor jezelf

Zoek voldoende contact met anderen zodat je niet in sociaal isolement verzeilt. Praten over de overledene, je herinneringen aan hem of haar en jullie relatie, is één van de dingen die de meeste steun kan bieden na een verlies. Twijfel niet om advies te vragen aan je huisarts, een psycholoog of zorgorganisatie. Blijf ook goed zorgen voor je lichaam door gezond te eten, regelmatig te bewegen, ... Probeer ook zo precies als mogelijk uit te leggen aan je omgeving hoe zij je kunnen helpen.

4. Steun iemand die in rouw is door te luisteren en concrete hulp te bieden

Luister actief als iemand in rouw wil praten over de overledene en geef hen alle tijd en ruimte om dat te doen. Zeg en toon dat je altijd beschikbaar bent om nog een keer een luisterend oor te bieden. Praktische hulp aanbieden kan ook heilzaam zijn, maar doe geen vage beloftes. Wees duidelijk en bied bijvoorbeeld aan om de hond uit te laten, boodschappen te doen, ...

5. Respecteer de wensen van iemand die in rouw is

Word niet boos of emotioneel als een collega, vriend of familielid die in rouw is daar niet over wil praten. Ontwijk de persoon in rouw aan de andere kant ook niet. En doe geen clichématige uitspraken zoals: “Ik weet hoe je je voelt,” of: “Je raakt dit te boven.”

Hoe heeft u de afgelopen weken ervaren?

“Rouw is wat we voelen als iemand die dicht bij ons staat, sterft. Iedereen ervaart afscheid anders en rouwt ook op zijn of haar manier. Zoiets als een “normale” rouw bestaat ook niet; verlies en rouw zijn altijd ingrijpende gebeurtenissen. Maar nu mensen soms niet goed afscheid kunnen nemen van een naaste die sterft in het ziekenhuis en begrafenissen door de anti-corona-maatregelen niet op de traditionele manier kunnen doorgaan, worden de verlieservaring en rouw nog moeilijker.”

Lees hier het originele artikel op VUB Today.

 
Share this
Deel dit bericht