Skip to main content

Interview met dr. Aline De Vleminck over communicatieleidraad die zorgverleners door aartsmoeilijke gesprekken moet gidsen in deze COVID-19 crisis

  • April 22, 2020

 

De Morgen 8/4/20 - Hoe zeg je tegen een 80-jarige coronapatiënt dat hij niet meer naar het ziekenhuis wordt overgebracht? Onderzoekers van de VUB en UGent hebben nu een leidraad opgesteld, die zorgverleners door aartsmoeilijke gesprekken moet gidsen.

Onderzoekers van de onderzoeksgroep Zorg Rond het Levenseinde (VUB en UGent)hebben samen met experts uit verschillende sectoren – thuiszorg, ziekenhuizen en woon-zorgcentra – een leidraad gemaakt, die vanaf nu onder zorgorganisaties wordt verspreid. 

Het document met gespreksstrategieën moet dienen als een houvast voor zorgverleners, als ze patiënten en hun naasten op de hoogte moeten brengen van zware medische beslissingen. Wat als een coronapatiënt niet naar intensieve zorg gaat, maar het waarschijnlijk ook niet zal overleven? 

De Morgen interviewde onderzoeker Aline De Vleminck: “Het is in eerste instantie belangrijk om te blijven luisteren en te vragen naar wat de patiënt zelf wil. Vanuit die optiek hebben we nagedacht over hoe we het zorgpersoneel een handvat kunnen bieden. Ook voor veel zorgverleners zijn vragen rond het levenseinde nog steeds een taboe.”

Lees hier het volledige interview in De Morgen.

Download hier de communicatieleidraad voor zorgverleners naar patiënten en familie. Kijk hier voor een uitgebreide lijst van websites en tools over palliatieve zorg tijdens de COVID-19 crisis.